Cine suntem?
  • Articol publicat de
  • Gabriela Matei,
  • in data de 18 September, 2018
  • | 894 vizualizari | comentarii

Cine suntem?

Cine suntem? Femeie, soție, bărbat, soț, tată, mamă, fiu, copil, adult…

Suntem diferite roluri cu care ne identificăm. Ne creăm o imagine despre noi și ne autoconvingem că acela suntem. Măștile sunt ochelarii prin care îi privim pe ceilalți, de care ascundem ceea ce simțim cu adevărat.

Utilizăm măștile pentru a ne convinge că acela suntem noi sau pentru ca celălalt să nu vadă ce suntem sau ce simțim, pentru că am fost învățați că nu trebuie să vorbim, să invidiem etc.

Da, dar noi nu purtăm măști pentru că așa ne spune societatea, noi doar ne ascundem, nu acceptăm cine suntem cu adevărat.

Imaginați-vă un puzzle cu două fețe. Una este imaginea pe care o arătăm celorlalți, iar cealaltă este imaginea originală. Cu fiecare piesă întoarsă/conștientizată, le arătăm celorlalți o altă imagine.

Cine suntem? Suntem rezultatul educației, mediului etc.

Oare știm cine suntem/cum suntem? ”Eu nu eram așa”, ”Eu nu sunt așa”, ”Ea/El m-a făcut să…” Oare? Poate cineva din afară să pună ceva înăuntru? Dacă acel ceva nu era!

Am fost educați că trebuie să fim buni, generoși, respectuoși etc. Cu cine? Cu ceilalți? Dar cu mine? Cu mine am răbdare? Îmi respect corpul? Sufletul? Nevoile?

Gabriela Matei

(Gabriela Matei este psihoterapeut cu drept de liberă practică, atestat de Colegiul Psihologilor din România, specializarea hipnoză clinică și psihoterapie ericksoniană. Este psiholog clinician și psihoterapeut la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, psiholog și psihoterapeut la Cabinetele individuale din Târgoviște și București. Detalii și date de contact pe gabrielamatei.info)

Despre Gabriela Matei:

Psihoterapeut cu drept de libera practica, atestat de Colegiul Psihologilor din Romania, specializarea hipnoza clinica si psihoterapie ericksoniana. In prezent, Gabriela Matei este Psiholog si Psihoterapeut – Cabinet individual (Elatestcenter SRL/Cabinet individual de psihologie) si Psiholog Clinician si Psihoterapeut – Ambulatoriul de Specialitate Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste.

Comentarii