Familia trebuie să fie o echipă
  • Articol publicat de
  • Gabriela Matei,
  • in data de 18 September, 2018
  • | 995 vizualizari | comentarii

Familia trebuie să fie o echipă

Imaginați-vă o echipă de fotbal. Fiecare ocupă un post, fiecare are un loc în echipă. Ce se întâmplă când unul nu-și asumă postul? Ce rezultate poate obține echipa dacă nu se colaborează?

Același lucru se întâmplă și în familie. Familia ar trebui să fie o echipă. Tata, mama, copilul sau copiii – echipă. Fiecare cu rolul său, cu postul său. Încă de la naștere, copilul ar trebui privit ca un coechipier egal al celor doi părinți. Fiecare îi dă posibilitatea celuilalt să-și exerseze rolul în fiecare zi. Să învețe în fiecare zi. Părintele nu s-a născut părinte. Nici mama și nici tata nu s-au născut mamă și tată. Nu au urmat o școală de a fi părinți. De aceea cea mai grea profesie este cea de părinte, pentru că nu există școli pentru a fi părinte.

Fiecare învață în fiecare zi, cu fiecare copil. Pentru că fiecare copil este o oglindă diferită a fiecăruia. Într-o familie cu mai mulți copii se poate întâmpla ca ceea ce funcționează pentru unul să nu meargă pentru celălalt. Fiecare membru al echipei – cu sarcinile, responsabilitățile, obligațiile și nevoile lui, în funcție de rolul său. Când unul dintre membri nu-și asumă rolul, apar conflicte, frustrări și neînțelegeri. În general, toate acestea sunt mult mai vizibile la copil. Pentru că el manifestă de cele mai multe ori amplificat neasumările părinților. Părintele este un exemplu permanent în relația cu el însuși, dar și în relațiile cu ceilalți, cu societatea.

Familia ne dă posibilitatea să exersăm rolul de tată, mamă, părinte, copil, fiu, fiică. Sunt roluri diferite. Și este doar o parte. Cât de conștienți suntem de ele?

Gabriela Matei

Despre Gabriela Matei:

Psihoterapeut cu drept de libera practica, atestat de Colegiul Psihologilor din Romania, specializarea hipnoza clinica si psihoterapie ericksoniana. In prezent, Gabriela Matei este Psiholog si Psihoterapeut – Cabinet individual (Elatestcenter SRL/Cabinet individual de psihologie) si Psiholog Clinician si Psihoterapeut – Ambulatoriul de Specialitate Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste.

Comentarii